Böcker om pengar och sparande

books-about-money-and-savingsMed ett tuffare ekonomiskt klimat i samhället där pensioner för framtida generationer kan kännas mer och mer osäkra börjar fler och fler bli intresserade av privatekonomi och sparande. Även program som “Lyxfällan” samt ständigt stigande bostadspriser och amorteringskrav bidrar till att öka den ekonomiska medvetenheten bland allmänheten.

Populära böcker om pengar och sparande

Det finns ett antal populära böcker inom pengar och sparande, alltifrån makroekonomi till privatekonomi och sparande. Här nedan nämns några kända böcker inom respektive kategori.

Sparande och vardagsekonomi

Boken “Kulor, cash & kosing” av Charlie Söderberg och Mathias Andersson från “Lyxfällan” är en lättläst bok som täcker in mycket inom privatekonomi, alltifrån smarta spartips för hur man handlar mat till hur man förhandlar bolåneränta.

Makroekonomi

Vill man gå på lite tyngre makroekonomiska samband kan man läsa journalisten Andreas Cervenkas bok “Vad är pengar? -allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om”. Denna bok tar upp intressanta ekonomiska förhållanden mellan olika länder samt hur vår ekonomi är uppbyggd med hjälp av olika finansiella instrument som i sin tur bygger på komplicerade underliggande värdepapper. En aning skrämmande men samtidigt en ögonöppnare.

Investeringar och ekonomiskt oberoende

För den som redan har koll på makroekonomin samt den egna privatekonomin och strävar mot att bli ekonomiskt oberoende, eller i alla fall sätta ihopsparade pengar i effektivt arbete, finns ett flertal inspirerande och lärorika böcker i ämnet. Ett exempel på en bok för relativa nybörjare men som ändå innehåller bra fakta är Per H Börjessons bok “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. I denna bok visas på ett pedagogiskt sätt hur de flesta faktiskt, med hjälp av investering och sparande, kan bli miljonärer. En annan miljonärsbok är Tobias Schildfats “Vägen till din första miljon” som berättar hur man bygger en egen “pengamaskin” som kan jobba åt en så att man slipper göra det själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *