Böcker om sparande, investeringar och privatekonomi

books-about-saving-investing-and-personal-financeAtt ha koll på ekonomin är viktigt för välbefinnandet. Många tycker kanske att ekonomi är tråkigt och ett måste men med hjälp av inspirerande och lärorika böcker om sparande, investeringar och privatekonomi kan man både få ett större intresse för ekonomi och en bättre privatekonomi.

Böcker med grundläggande spartips och inspiration

Vilken typ av böcker man bör läsa för att få en bättre ekonomi beror på hur långt man hunnit med den egna ekonomin och vilken livssituation och personlighetstyp man har. Grundläggande för att kunna investera är att man har pengar att investera först. Då kan en bok om spartips och budget för hushållsekonomin vara lämplig. I denna typ av böcker kan man få tips och inspiration om att göra matlådor istället för att äta ute, cykla istället för att ta bil, planera födelsedagsfiranden och julklappar m.m. för att få en bättre ekonomi.

Böcker om privatekonomi

Är man intresserad av mer än grundläggande spartips kan böcker som dyker djupare i privatekonomin vara bra att läsa. Här kan man lära mer om pensionssparande, olika typer av avtal, sambolag, bolån och liknande som påverkar privatekonomin i allra högsta grad. Med hjälp av enkla, tydliga exempel kan även den mest oinsatte läsare bli inspirerad att ta tag i pensionssparandet eller ta ett möte med banken för att få bättre bolåneränta.

Böcker om investeringar

En tredje genre inom ekonomiböcker är böcker om investeringar. Här finns ett stort utbud för alla nivåer på investerare, från nybörjare till riktiga börshajar. Det finns böcker som ger grundläggande kunskap om vad aktier och fonder är för något samt olika begrepp som hör till dessa typer av investeringar. Biografier om kända investerare som t.ex. Warren Buffett kan också ingå i denna kategori.

Det finns även mer avancerade böcker inom området som specifikt behandlar fonder, vissa typer av aktier som t.ex. utdelningsaktier, olika filosofier kring aktieinvestering som värdeinvestering eller trading samt mycket mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *